Eten uit de Volkstuin

Zaaien, oogsten en eten van eigen bodem


Titel: Eten uit de volkstuin
Auteur en fotograaf: Marleen van Es
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Jaar: 2015


Er zijn boeken over het houden van een volkstuin en boeken over koken met de oogst uit die tuin, maar geen boek combineert zaaien, oogsten en eten zoals Eten uit de volkstuin. Ingedeeld op seizoen, met aanwijzingen voor moestuinieren en koken: in één moeite door vertelt Marleen van Es je hoe je de bodem kunt bemesten, welke bloemen je kunt eten en wat je met doorgeschoten groente doet.Daarnaast biedt het boek plantenbeschrijvingen en maar liefst 100 recepten met foto’s: van een moestuinpizza met rucola tot vlierbloesemchampagne en van een courgettecake met lavendelglazuur tot knoflookkoekjes (echt!). Marleen kookt zoals ze tuiniert: eigenzinnig, niet ingewikkeld en met oog voor kleur en vorm. Van Eten uit de volkstuin krijg je zin in tuinieren én in koken.

Eten uit de Volkstuin in de media


Eten uit de volkstuin is al net zo fris van toon en uiterlijk als het blog waarop het gebaseerd is. Een prettig, opgewekt boek met net voldoende basisinformatie over zaaien, bemesten en oogsten om zelf aan de slag te gaan. Plus – het is tenslotte bovenal een kookboek – een honderdtal zeer maakbare en vaak originele recepten om de oogst mee te verwerken.
NRC

Marleen speelt met de ingrediënten uit haar volkstuin en gebruikt ze op zeer veel verschillende manieren. In het boek vind je leuke variaties op pizza en hartige taartjes, maar ook verrassende recepten zoals baba ganoush van courgette, bietenmojito en knoflookkoekjes. Eten uit de volkstuin is een uitnodiging om creatief te leren omgaan met groenten en fruit en het culinaire hokjesdenken achterwege te laten.
Vegatopia

De (vegetarische) recepten zijn heel simpel en heel puur. Met goeie groente hoef je immers niet zo veel te doen. Met avontuurlijke uitstapjes als snijbietsushi, een aspergecharlotte met verse kaas (doodzonde dat het ingrediëntenlijstje dwars door de beeldschone foto geplaats is!) en bietenmojito. En een eye-opener is de dragonpesto met venkelzaad!
Koken met Karin